De schoonheid van taalleemtes

Als copywriter merk ik ze soms op: taalleemtes of een tekort aan woorden in de Nederlandse taal. Ik besloot om er even dieper in te duiken en de mooiste woorden te zoeken waar geen Nederlandse vertaling voor is. Klaar? Hier komen ze!

Mono no aware – Japans: Het genoegen van een kortstondig moment van geluk over iets van een voorbijgaande schoonheid.

Søsken – Noors: Søsken, siblings of Geschwistern, het gaat allemaal om de andere kinderen van je ouders. Daar moeten wij jammer genoeg nog steeds ‘broers en zussen’ voor gebruiken.

Age-otori – Japans: Het besef dat je er beter uitzag voor je knipbeurt dan erna. Oeps!

Treppenwitz – Duits: Wanneer je te laat – of in de ‘trappenhal’ – aan het perfecte antwoord denkt voor het gesprek van daarnet.

Mångata – Zweeds: De weerspiegeling van kabbelend maanlicht op het water, letterlijk vertaald als ‘maanstraat’. Mooi, toch?

Gluggaveður – IJsland: Wanneer het weer er door het raam fantastisch uitziet, maar het in realiteit een stuk frisser is. Hier zou in België anders ook wel een woord voor mogen uitgevonden worden.

Layogenic – Filipijns: Wanneer iets er goed uitziet veraf en dichtbij heel lelijk of rommelig oogt, is het volgens de Filipijnen layogenic. Schoon van ver, maar verre van schoon – zoals wij het zouden zeggen.

To tartle – Schots: Een werkwoord voor de aarzeling wanneer je iemand wil voorstellen, maar zijn of haar naam vergeten bent.

Utepils – Noors: Buiten in het zonnetje genieten van een biertje.

Iktsuarpok – Inuktitut (taal van de Inuït): Een voorgevoel waardoor je uit het raam gaat kijken om te zien of er iemand aankomt. Dat is pas luisteren naar je intuïtie!

Friolero – Spaans: Iemand die heel gevoelig is voor koud weer.

Gattara – Italiaans: Een oude vrouw die haar leven toewijdt aan zwerfkatten.

Tsundoku – Japans: De gewoon om boeken te kopen, maar ze niet te lezen. Dan ben ik wel wat tsundoku, ja.

Heb jij nog aanvullingen? Laat het mij hieronder even weten!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.