Hi, ik ben Hanna

Wil je nog meer weten over copywriting, marketing en mijn leven als copywriter? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief Slow Stories.

7 tips om meer hygge te werken

Wat meer hygge aan je werkplek toevoegen: je maakt je werkdag er niet alleen knusser, maar ook productiever mee. Maar hoe doe je dat nu precies? In deze blogpost geef ik je graag zeven tips die ik zelf graag toepas.

Je spendeert heel wat uren aan je werk, dus dan kan je het maar even goed ook gezellig maken. Als copywriter werk ik meestal van thuis uit. Dat vind ik in elk seizoen heel handig. Zalig om als de zon schijnt even buiten te pauzeren of aan de tuintafel te brainstormen. Maar ook in het najaar vind ik thuis werken heel fijn, want dan kan je het binnen gezellig maken en ervaar je ook echt die knusheid van je eigen huis. Het is uiteraard makkelijker om meer hygge te werken als je van thuis uit werkt. Maar ook als jij graag in een co-working space werkt of een fysieke plek voor je zaak hebt, kan je zeker enkele tips toepassen. 

Wat is hygge nu eigenlijk? Het is een Deens woord waar geen letterlijke vertaling voor is, maar je kan het omschrijven als gezelligheid of knusheid. Het gaat om het creëren van een warme en aangename sfeer. Genieten van de goede dingen in het leven met de mensen die je graag hebt om je heen.

1. Creëer een gezellige werkruimte

Of je nu thuis een aparte bureauruimte hebt, aan de livingtafel werkt of ergens een kantoor huurt: probeer het zo gezellig mogelijk in te richten. Denk aan warme en comfortabele elementen zoals zachte kussens, een warm denken en wat sfeervolle verlichting. Ik ruim ‘s avonds ook telkens mijn bureau en werkruimte netjes op, want dat geeft ‘s morgens direct een veel ontspannender indruk.

Kaarsen zijn voor mij altijd de ideale manier om sfeer en gezelligheid te creëren. En wat zegt er nog meer ‘hygge’ dan geurkaarsen? Waarom zou je die enkel mogen aansteken als je ‘s avonds in de zetel zit? ‘s Morgens een geurkaars uitkiezen die je graag ruikt, zal je productiviteit alleen maar ten goede komen. 

Een fika is een moment waarop mensen samenkomen om koffie te drinken, gebak te eten en bij te praten. In Zweden is de traditie ingeburgerd op de werkvloer: werknemers van verschillende niveaus komen er elke dag samen om een of meer fika’s te nemen.

2. Geniet van een warme drank of een comfortgerechtje

Zelf drink ik niet graag koffie – behalve dan een pumpkin spice latte. 🎃 Maar met een warme chocolademelk kan je mij in het najaar wel altijd een plezier doen. Ook de theesoorten ben ik volop aan het verkennen – al ben ik nog altijd meer fan van de fruitinfusies. En dan ben je geen echte theedrinker volgens echte theedrinkers. 😉

Nog een goede tip in de categorie ‘warme dranken’? Neem een pauze in de loop van de voormiddag en gooi wat groenten in je soepmaker. Dan heb je ‘s middags heerlijke verse soep. En als het echt next level mag zijn, kan je in je (na)middagpauze ook een stoofpotje opzetten of een ovenschotel in de oven steken. Tegen de avond heb je dan een lekkere zelfgemaakte maaltijd. De lekkere geur in de namiddag neem je er met plezier bij. En na die kookpauze heb je sowieso ook weer energie om nog even verder te doen.

3. Luister naar rustgevende muziek

Als ik aan het werk ben, zet ik altijd muziek aan op de achtergrond. Zo kom ik al direct in een ontspannen sfeer terecht. Ik ben wel redelijk eenzijdig wat muziekkeuze betreft, want om te schrijven kies ik bewust voor muziek waarin niet gezongen wordt. Instrumentale muziek leidt me niet af. Integendeel, met de juiste muziek kan ik me net beter concentreren. Termen waarop je kan zoeken in Spotify zijn bijvoorbeeld ‘Cozy Autumn Lofi’ of ‘Focus Flow’. En als we richting november gaan, dan sta ik al te popelen om te zoeken naar ‘Christmas Jazz’ of ‘Soft Christmas’.

4. Plan voldoende pauzes en ga wandelen

Zoals ik daarnet al zei: even pauzeren om een warme drank klaar te maken is sowieso een goed idee. Maar zelf maak ik ook elke dag een wandeling om even buiten te zijn, wat frisse lucht binnen te krijgen en wat te bewegen. Dat helpt mij altijd om nadien weer met een fris hoofd aan mijn bureau te zitten. Stukken beter dan een kwartier op je telefoon scrollen – al gebeurt dat ook wel eens natuurlijk.

Die wandelingen kan je ook gebruiken om even wat sociaal contact in te plannen, wat ook handig is als je vaak van thuis uit werkt. Ik ga graag eens wandelen met mijn man of ga iets drinken met een vriendin. Extra hyggepunten als het koud genoeg is om een dikke sjaal of muts aan te doen!

5. Vermijd multitasking

Als we het hebben over hygge en slow living, dan past multitasking daar absoluut niet bij. Door te multitasken is ons hoofd overal en nergens, voel je je gefrustreerd en gehaast en heb je op het einde van de dag het gevoel dat je niets gedaan hebt. Probeer je daarom op één taak te concentreren en besteed daar je volle aandacht aan. Sluit alle apps af die je zouden kunnen afleiden en leg je smartphone gewoon uit het zicht.

6. Wees dankbaar

Een simpele manier om je meteen meer hygge te voelen: wees dankbaar. Vind je het moeilijk om dat in de praktijk te brengen? Schrijf dan gewoon elke dag drie zaken op waarvoor je dankbaar bent. Let daarbij ook op het gevoel dat dit je geeft. Als ik denk aan de positieve aspecten van mijn leven als copywriter, voel ik me meteen dankbaar voor de mogelijkheid om van thuis uit te werken en mijn eigen tijd in te delen.

7. Zorg aan het eind van je werkdag voor een duidelijk stopmoment

Gedaan met werken? Zorg er dan voor dat je dat voor jezelf heel duidelijk maakt. Klap je laptop dicht, leg hem uit het zicht en zoals ik eerder al zei: ruim je bureau op. Steek een geurkaars aan, doe iets comfortabel aan, verander de muziek – het kan gelijk wat zijn. Zo geef je aan je brein een duidelijk teken dat je vrije tijd is aangebroken.

Probeer ook echt om eventjes tijd te besteden aan wat je graag doet. Lees een boek, kijk gewoon uit het raam met een kopje thee, maak een wandeling of een fietstocht of waag je nog eens aan dat haakwerk. Zelf probeer ik het al een aantal winters, dus ik doe deze winter sowieso een nieuwe poging. Dat voelt misschien als tijdverspilling – zeker als je nog veel werk hebt liggen of andere to do’s hebt – maar zulke kleine hyggemomentjes zijn echt de moeite waard om tijd voor vrij te maken.

Voilà, dat waren mijn zeven tips. Probeer je ze ook eens uit? Dan zal je zien dat je een ontspannender en plezierige werkomgeving kan creëren, wat je concentratie en creativiteit alleen maar ten goede komt.

Gerelateerde blogposts

Persoonlijke mijmeringen over het ondernemerschap

In deze atypische blogpost deel ik graag even enkele persoonlijke mijmeringen over het ondernemerschap. Benieuwd naar mijn kijk hierop? Je ontdekt het hier!

VLOG: Creatief met verf en woorden – aquarel & haiku

Met mijn vlog wil ik je graag een inkijk geven in mijn leven als copywriter, maar wil ik ook focussen op mijn interesse in een simpeler en bewuster leven. In deze vlog ga ik creatief aan de slag met verf en woorden, meer bepaald met aquarel en het schrijven van een haiku.

Ben jij een slow entrepreneur?

Soms lijkt het wel alsof snelheid en drukte de norm lijken. Hoe drukker, hoe succesvoller? Daar geloof ik niet in. Slow entrepreneurship gaat om bewustzijn, geduld en duurzaamheid. Benieuwd hoe deze benadering van ondernemerschap je kan helpen? In deze blogpost neem ik je graag mee in de wereld van de slowpreneurs.

Hi, ik ben Hanna

Wil je nog meer weten over copywriting, marketing en mijn leven als copywriter? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief Slow Stories.

Hi, ik ben Hanna

En ik ben van mening dat copywriting en marketing enkel nog zouden mogen focussen op het vertellen van betekenisvolle verhalen. Zonder te manipuleren, zonder valse beloften, zonder je een slecht gevoel te geven over jezelf. Want jouw teksten hebben maar één doel: jouw droomklanten alle informatie geven die ze nodig hebben, zodat ze doordacht voor jou kunnen kiezen.

Wat denk je ervan om hier binnenkort zelf tussen te staan?

Gratis All Aboard mailbunch

20 eerlijke en waardevolle mails (& werkboek) die je aan boord laten van de trein richting authentieke en converterende nieuwsbrieven.